KAWA HONDURAS SHG EP ORGANIC Marcala washed Arabica
Kwasowość: | |
Cielistość: | |
Aromaty: |
Profil kawy: Posmak orzecha laskowego z mleczną czekoladą z nutą słodkiej kandyzowanej pomarańczy
Punkty cupinigowe 83,5
Cooperativa Regional Mixta de Agricultores Orgánicos de La Sierra Ltda lub RAOS znajduje się w 7 małych miejscowościach z siedzibą w miejscowości Marcala, La Paz, w zachodniej części Hondurasu.
Jest to jeden z najbiedniejszych stanów w kraju, w którym występuje wysoki poziom niedożywienia i ubóstwa. Ludzie są bardzo uzależnieni od kawy i rolnictwa.
W latach 90-tych fala rolnictwa ekologicznego rozprzestrzeniła się w tym regionie. Dzięki wsparciu lokalnych instytucji, szkolenia i wymiana wiedzy wspierały rolników w przekształcaniu gospodarstw w produkcję ekologiczną.
W 1996 r. 19 lokalnych rolników zebrało się, aby odkryć sposoby życia w zgodzie z naturą. RAOS była pierwszą spółką w Hondurasie, która eksportowała kawę ekologiczną.
Jako pionierzy produkcji ekologicznej byli w stanie wykorzystać zrównoważone rolnictwo, przetwarzanie i eksport kawy w celu poprawy życia ludzi w społecznościach kawowych.
Ich członkowie należą głównie do rdzennej grupy Lenca.
- Kwasowość
- 2/5
- Cielistość
- 4/5
- Aromaty
- 4/5
- Nuty smakowe
- Czekolada
Orzech laskowy
Pomarańcza - Region
- Ameryka Środkowa
- Obróbka
- Washed
Zobacz także