KAWA ELSALVADOR PACAMARA SHG EP RARITY
Kwasowość: | |
Cielistość: | |
Aromaty: |
Profil kawy: pieczone orzechy laskowe, masłowa cielistość z delikatnym posmakiem pikantnej gorzkiej czekolady lekko kwiatowy
Punkty cupinigowe: 82
Salwador był do wojny domowej w latach 80 jednym z najlepiej zorganizowanych krajów Ameryki Środkowej produkujących kawę, cieszącym się międzynarodową reputacją pod względem jakości i wydajności. Pomimo złych skutków ekonomicznych, wojna przyniosła nieoczekiwane korzyści: stare odmiany bourbonu nie zostały zastąpione nowymi wysokowydajnymi nowoczesnymi, jak miało to miejsce w innych krajach regionu. W rezultacie Salwador nadal ma ponad połowę swoich plantacji ze starymi odmianami, które cieszą się wysoką jakością. Dzięki bogatej glebie wulkanicznej i łagodnemu klimatowi Salwador produkuje kawę o dużej cielistości i słodyczy.
Odmiana Pacamara jest skrzyżowaniem odmian Pacas i Maragogipe. Jej nazwa PACAMARA odnosi się do pierwszych czterech liter każdej odmiany rodzicielskiej i zaplanowano, aby miała najlepsze cechy z obydwu kaw.
Odmiana Pacamara zwykle prezentuje bardzo specjalne profile filiżanek o wyjątkowym aromacie i złożoności, dlatego jest bardzo znana na całym świecie.
Aby wyprodukować tę kawę, zebrano ręcznie tylko całkowicie dojrzałe wiśnie kawowe.
- Kwasowość
- 2/5
- Cielistość
- 5/5
- Aromaty
- 4/5
- Nuty smakowe
- Czekolada
Orzech laskowy - Region
- Ameryka Środkowa
- Obróbka
- Washed
Zobacz także