KAWA KENIA KIJANI KIBOKO AA z regionu Nyeri
Kwasowość: | |
Cielistość: | |
Aromaty: |
Profil kawy:
pomidorowa nuta, z przyjemną czarną porzeczką , złożonym i kwiatowym posmakiem i mocną czekoladą.
Punkty 86
Połączenie czerwonej gleby wulkanicznej, dużych wysokości i idealnego klimatu ma decydujący wpływ na rozwój aromatu, który charakteryzuje tę kawę. Ze względu na położenie geograficzne na równiku różnice między poszczególnymi porami roku w Kenii są niewielkie. Dlatego zbiory odbywają się dwa razy w roku, co daje plon główny i mniejszy. Zjawisko to jest prawie unikalne w Kenii i kilku innych krajach produkujących kawę. Znany region Nyeri w sercu środkowych wyżyn znajduje się między zachodnimi obrzeżami góry Kenii a wschodnim krańcem Wielkiej Rift Valley i słynie z produkcji najlepszych kaw tego kraju. Wszystkie kawy są przetwarzane na mokro i suszone pod afrykańskim słońcem.
- Nuty smakowe
- Czarna porzeczka
Czekolada
Pomidorowy - Region
- Afryka
- Obróbka
- Washed
Zobacz także