KAWA INDIA MONSOON MALABAR plantacja Aspinwall
Kwasowość: | |
Cielistość: | |
Aromaty: |
Profil kawy: ziarno klasy AAA, zapachy cedrowe i ziołowe, gładka, cielistość masłowa i smaki czekoladowe
Indie mogą być bardziej znane z herbaty. Jednak rzeczywiste początki produkcji kawy sięgają 1670 roku. Według legendy święty Baba Budan zatrzymał się w porcie morskim Mokka w Jemenie podczas pielgrzymki do Mekki. Tam odkrył drzewo kawowe i zawinął siedem ziaren w swoim turbanie przemycając je do Indii. Kiedy przybył, posadził ziarna w swoim ogrodzie w pobliżu wiecznie zielonych, kwiecistych gór Chikmagalur - i tak powstało miejsce narodzin kawy w Indiach.
Na jego cześć urodzajne łańcuchy górskie zostały nazwane jego imieniem (Giri = góry) . Obecnie w Indiach jest około 250 000 producentów kawy - 98% z nich to drobni właściciele. Większość produkcji indyjskiej odbywa się w południowej części kraju, w stanach Kerala i Karnataka. Ten ostatni jest kształtowany przez obfite zachodnie Ghaty, pasmo górskie nieodłączne od jednego z największych gorących punktów różnorodności biologicznej na świecie.
Arabica stanowi około 40% produkcji kraju. Ziarna Arabik można również przetwarzać jako monsunowe malabary. Ta tradycyjna metoda przetwarzania jest unikalna w Indiach i wywodzi się z pierwszych dni, kiedy statki obciążone kawą doświadczały silnych opadów deszczu i wysokiej wilgotności w drodze do Anglii. Dzisiaj kawy są w ten sposób kilkakrotnie wystawiane na wysoką wilgotność w okresie monsunowym, aby wchłonąć wodę i uzyskać wyraźny czekoladowy smak.
- Kwasowość
- 1/5
- Cielistość
- 3/5
- Aromaty
- 5/5
- Nuty smakowe
- Czekolada
- Region
- Azja
Zobacz także