KAWA GWATEMALA Las Amapolas z regionu Huehuetenango
Kwasowość: | |
Cielistość: | |
Aromaty: |
Profil kawy: winna kwasowość, nuty ciemnych jagód , gładka, czekoladowe nuty o przyjemnej słodkości
Gwatemala to fascynujący kraj o bogatej rodzimej kulturze i oszałamiających siedliskach przyrodniczych. Najbardziej uderzające cechy tego krajobrazu to 37 wulkanów, z których kilka wciąż jest aktywnych. Te wulkany są nie tylko atrakcyjne dla podróżników do odkrycia, ale składają się na charakterystyczne smaki w kawach gwatemalskich. Huehuetenango, stało się jednym z najbardziej znanych obszarów uprawy kawy w kraju. Nazwa „Huehuetenango” pochodzi od historycznego języka azteckiego Nahuatl i tłumaczy się na „miejsce przodków”. Wysokość w tym obszarze sięga od 300 do 3850 metrów, tworząc idealne mikroklimat do uprawy kawy.
- Kwasowość
- 4/5
- Cielistość
- 2/5
- Aromaty
- 4/5
- Nuty smakowe
- Czekolada
Jagody - Region
- Ameryka Środkowa
- Obróbka
- Washed