Etiopia jest uważana za kolebkę kawy i słynie z tego, że w lasach w regionie Kaffa, znaleziono dziko rosnącą Coffea Arabica. Obecnie produkcja kawy w tym kraju charakteryzuje się typową strukturą „drobnego właściciela”, dlatego wiśnie z tej konkretnej kawy są dostarczane do stacji przetwórczej Aricha od drobnych właścicieli.
Bezpośrednio po zerwaniu wybierane są tylko w pełni dojrzałe i czerwone wiśnie, które są wystawiane na słońce na tzw. „Łóżkach afrykańskich” w celu ostrożnego wysuszenia.
W okolicach regionu Aricha krąży ciekawa opowiadania i tradycje. Jedną z nich jest celebrowana przez społeczeństwo i nazywa się „Aba-Geda”: pod przywództwem starszej i szanowanej osoby społeczeństwo zbiera się i słucha apelu mistrza o utrzymanie pokoju i harmonii w społeczności. Podczas tego spotkania śpiewają także modlitwy do Boga o wystarczającą ilość deszczu podczas pór suchych.
- Kwasowość
- 4/5
- Cielistość
- 2/5
- Aromaty
- 5/5
- Nuty smakowe
- Rumowy
- Region
- Afryka
- Obróbka
- Naturalna