KAWA ETIOPIA YIRGACHEFFE ARAMO sort Nr 1 (obróbka natruralna)
KAWA ETIOPIA YIRGACHEFFE ARAMO sort Nr 1 (obróbka natruralna)
KAWA ETIOPIA YIRGACHEFFE ARAMO sort Nr 1 (obróbka natruralna)
KAWA ETIOPIA YIRGACHEFFE ARAMO sort Nr 1 (obróbka natruralna)

KAWA ETIOPIA YIRGACHEFFE ARAMO sort Nr 1 (obróbka natruralna)

45,00 zł
Brutto
Kwasowość:
Cielistość:
Aromaty: "

Profil kawy: lekka, rumowa, słodka owocowa kwasowość, gładka i zbilansowana o zapachu wiosennych kwiatów

Punkty cupingowe 89Region Etiopii: Yirgacheffe, Aricha

Waga
  • 250g
  • 500g
  • 1000g

 

Etiopia jest uważana za kolebkę kawy i słynie z tego, że w lasach w regionie Kaffa, znaleziono dziko rosnącą  Coffea Arabica. Obecnie produkcja kawy w tym kraju charakteryzuje się typową strukturą „drobnego właściciela”, dlatego wiśnie z tej konkretnej kawy są dostarczane do stacji przetwórczej Aricha od drobnych właścicieli.

Bezpośrednio po zerwaniu wybierane są tylko w pełni dojrzałe i czerwone wiśnie, które są wystawiane na słońce na tzw. „Łóżkach afrykańskich” w celu ostrożnego wysuszenia.

W okolicach regionu Aricha krąży ciekawa opowiadania i tradycje. Jedną z nich jest celebrowana przez społeczeństwo i  nazywa się „Aba-Geda”: pod przywództwem starszej i szanowanej osoby społeczeństwo zbiera się i słucha apelu mistrza o utrzymanie pokoju i harmonii w społeczności. Podczas tego spotkania śpiewają także modlitwy do Boga o wystarczającą ilość deszczu podczas pór suchych.

Kwasowość
4/5
Cielistość
2/5
Aromaty
5/5
Nuty smakowe
Rumowy
Region
Afryka
Obróbka
Naturalna
YIRGACHEFFE_250
15 Przedmioty
No reviews
Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania.