KAWA RWANDA MUTETELLI RUGAMBA z regionu Gisenyi
Kwasowość: | |
Cielistość: | |
Aromaty: |
Profil kawy: słodka cielistość marshmallow z delikatną nutą dojrzałego jabłka, pomarańczy i ciemnych jagód.
84 punkty capingowe
Rwanda to kraj pełen różnorodności i bogaty w żyzne ziemie. Cały kraj położony jest na stosunkowo dużej wysokości, najniższy punkt to 950 metrów nad poziomem morza. Na wschodzie dominują ziemiste mokradła i słoneczne sawanny, a centrum charakteryzują pofałdowane wzgórza.
Czasami wybór kawy z jednego regionu jest trudny, gdy warunki klimatyczne do uprawy kawy są doskonałe w całym kraju. Właśnie dlatego Muteteli oferuje wyraźny profil pucharu spośród naszych ulubionych trzech obszarów w Rwandzie.
Na zachodzie leży ekoregion lasów górskich Albertine Rift z dużą ilością dzikiej przyrody i jezioro Kivu na granicy z Kongo. Obszar ten na ogół nie jest tak gorący jak wschód, co pozostawia miejsce na doskonałe warunki uprawy kawy. Tutaj washing station Kanyege przyjmuje kawę od około 1200 lokalnych drobnych rolników. Idąc na północ, bogate gleby wulkaniczne i zielone zbocza dodają soczystych aromatów z pagórkowatej dzielnicy Gicumbi w prowincji Północnej, w której znajduje się washing station Karisimbi. Trzecią kawę, która zaokrągla puchar Muteteli, można znaleźć w prowincji Południowej. Myjnia Gitega Hills została otwarta w 2015 roku. Wielu drobnych rolników z tego obszaru uprawia kawę w jednym z ostatnich gęsto zalesionych regionów w Rwandzie.
Wszystkie trzy kawy są uprawiane na wysokości od 1700 do 2200 metrów nad poziomem morza. Naszym celem jest odzwierciedlenie wielu aspektów, które Rwanda ma do zaoferowania w tym pysznym kubku Muteteli i mamy nadzieję, że również się spodoba!
- Kwasowość
- 2/5
- Cielistość
- 4/5
- Aromaty
- 4/5
- Nuty smakowe
- Jabłko
Jagody
Pomarańcza - Region
- Afryka
- Obróbka
- Washed
Zobacz także